Earth Hour Hellas

Σκουπίδια και λύσεις

Posted on: Αύγουστος 7, 2008

Επίκαιρο – πάλι- το θέμα των σκουπιδιών. Και πάντα τέτοιο θα είναι εφόσον υπάρχει ο όρος «σκουπίδια» στο λεξιλόγιό μας, με την έννοια ότι τίποτα δεν είναι άχρηστο. Αν το σκεφτούμε λίγο καλύτερα θα δούμε ότι όλα τα σκουπίδια καταλήγουν αργά ή γρήγορα στην τροφική αλυσίδα, δηλαδή σκουπίδια = τροφή, με ότι αυτό συνεπάγεται.

(Δείτε σχετικό ντοκυμαντέρ μιας ώρας εδώ -κάντε δεξί κλίκ στη φωτό και save link as… για να κατεβάσετε το αρχείο στον υπολογιστή σας)

Είναι απαραίτητο να μειώσουμε τον όγκο των απορριμάτων μας για πολλούς λόγους, περιβαλλοντικούς, υγείας, κοινωνικούς, οικονομικούς, και φυσικά ηθικούς. Αυτή την τελευταία παράμετρο επιλέγουμε να την ξεχνάμε σχεδόν πάντα.

Ιδού τρείς -πιο- εύκολες λύσεις:

(κάνοντας κλικ πάνω στα σκούρο κόκκινα γράμματα, μεταφέρεστε σε καινούργιους ενδιαφέροντες ιστότοπους)

1. Μειώνω την ζήτηση για προϊόντα (και επομένως και για ενέργεια), ενημερώνομαι πριν ψωνίσω και καταναλώνω αυτά που έχω πραγματικά ανάγκη. Επιλέγω την βιώσιμη κατανάλωση.

2. Ανακυκλώνω τα ανακυκλώσιμα.

3. Κομποστοποιώ τα οργανικά. (Διαβάστε εδώ πως μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας κάδο κομποστοποίησης)

Και μία δυσκολότερη λύση, αλλά και πιο αποτελεσματική:

Κατανοώ ότι η Γη είναι το μοναδικό μου σπίτι, είναι ζωντανή, όπως κi εγώ, και εξασφαλίζει την διατήρηση της ζωής μου. Την σέβομαι και την ευχαριστώ γι’ αυτό. Είμαι συνειδητή, -ός σε ότι κάνω, κάθε μου πράξη έχει συνέπειες, ενημερώνομαι και γίνομαι μέρος της λύσης του προβλήματος.

Συνειδητοποιώ ότι η καθεμία και ο καθένας μας ξεχωριστά είναι μια σταγόνα, αλλά όλοι μαζί φτιάχνουμε τον ωκεανό. Ως ωκεανός φέραμε τον πλανήτη και την ζωή μας στη τωρινή κατάσταση και ως ωκεανός θα επιλέξουμε ένα καλύτερο παρόν και μέλλον για όλους μας.

Συνειδητοποιώ ότι το τι θα γίνει αύριο το επιλέγω εγώ μαζί με όλους τους άλλους σήμερα. Έχω τη δύναμη να αλλάξω τη ζωή μου και την γενικότερη κατάσταση προς το καλύτερο. Ξεκινάω με το να δημιουργήσω μία νοητή εικόνα στο μυαλό μου για τον πως θα είναι να κάνουμε όλοι το σωστό, όχι από επιβολή αλλά από επιλογή, να σεβόμαστε τον εαυτό μας, τους συνανθρώπους μας, τη Φύση, τη ζωή.

Κεφάλαιο για να βελτιωθεί η ζωή για όλους στον πλανήτη υπάρχει. Σήμερα, οι λίγοι επιλέγουν ότι πρέπει να είμαστε εξαρτημένοι από το πετρέλαιο και εξφενδονίζουν την τιμή του στα ύψη, κι εμείς οι πολλοί παίζουμε το παιχνίδι τους, γιατί επιλέγουμε να μην έχουμε ενημερωμένη προσωπική άποψη και να τους παραδόσουμε την δύναμή μας, καταναλώνοντας αδιάκριτα και γεμίζοντας τις τσέπες τους με ποσά που θα άλλαζαν την ζωή ολόκληρων λαών στον «Τρίτο Κόσμο» και όχι μόνο. (Διαβάστε σχετικό άρθρο στα Αγγλικά κάνοντας κλικ εδώ)

Ακούω την καρδιά μου και χρησιμοποιώ τη δύναμή μου

για να δημιουργήσω ένα καλύτερο μέλλον για ΟΛΟΥΣ.

Αναλυτικότερα όσον αφορά τους πόρους που χρειάζονται για να παραχθούν τα προϊόντα που καταναλώνουμε:

Ένα κουτάκι αλουμινίου »καίει» 0,1 λίτρα πετρέλαιο Γι’αυτό το ταπεινό κουτάκι, που ζυγίζει 15 γραμμάρια, χρειάστηκε βωξίτης βάρους 60 γραμμαρίων. Τα κοιτάσματα βωξίτη δεν είναι ανεξάντλητα. Μεγάλες ποσότητες από το υλικό αυτό βρίσκονται στα τροπικά δάση. Η εξόρυξη τους σημαίνει αποψίλωση των πνευμόνων της Γης ή σκάψιμο των βουνών. Επιπλέον, για να παραχθεί το ένα κουτάκι ξοδεύτηκε ενέργεια, ικανή να λειτουργήσει μια τηλεόραση για τρεις ώρες. Όλοι αυτοί οι πολύτιμοι φυσικοί πόροι πάνε χαμένοι εάν το κουτάκι πέσει στα κοινά σκουπίδια, όπου θα μείνει για πολλά χρόνια πριν διαλυθεί. Αντίθετα, η ανακύκλωση του έχει πολλά οφέλη. Για να παραχθεί ένα ολοκαίνουργιο κουτάκι από ανακύκλωση απαιτείται μόλις το 5% της ενέργειας της κανονικής παραγωγής. Αποφεύγουμε έτσι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σχεδόν ίσες με το βάρος του. Για κάθε τόνο ανακυκλώσιμου αλουμινίου κερδίζουμε 4 τόνους βωξίτη, 37 βαρέλια πετρέλαιο, 500 κιλά σόδα και 100 κιλά ασβεστόλιθο. Και όλα αυτά σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, αφού χρειάζονται μόλις 90 μέρες για να εμφανισθεί πάλι στα ράφια.

Ένα γυάλινο μπουκάλι θα … φώτιζε ένα δωμάτιο για 8 ώρες Κατασκευάζεται από άμμο (που μας δίνει πυρίτιο), ανθρακικό νάτριο και ασβεστόλιθο. Τα τρία αυτά υλικά συγχωνεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες – και γι’αυτό απαιτείται σημαντική ενέργεια. Υπολογίζεται ότι για την κατασκευή ενός μπουκαλιού καταναλώνεται ενέργεια ίση με αυτή που καίει ένας λαμπτήρας 100 W σε οκτώ ώρες. Γιατί να πετάμε στα σκουπίδια αυτόν τον πλούτο όταν η ανακύκλωση ενός γυάλινου μπουκαλιού μας δίνει το ίδιο προϊόν με 50% λιγότερη ενέργεια; Πόσο μάλλον, όταν υπολογίζεται ότι με την ανακύκλωση αποσοβούμε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ίσες με το ένα τρίτο του βάρους του μπουκαλιού.

Μια μπαταρία μολύνει 400 κυβικά μέτρα νερού 100 εκατομμύρια μπαταρίες οικιακής χρήσης πωλούνται κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Μεγάλο ποσοστό από τις μπαταρίες αυτού του τύπου (εώς και 20%) περιέχουν υδράργυρο, ένα υλικό που προκαλεί νευρολογικές διαταραχές, θάνατο και τύφλωση. Αν και μικροσκοπικές, οι μπαταρίες μπορεί να προκαλέσουν ανυπολόγιστη καταστροφή, εάν πεταχτούν ανεξέλεγκτα, καθώς περιέχουν το εξαιρετικά επικίνδυνο κάδμιο (συνδέεται με καρκινογένηση, πνευμονοπάθειες, νεφρικές βλάβες κ.λ.π.) και σειρά ακόμα τοξικών ουσιών. Σκεφτείτε ότι μια μπαταρία είναι αρκετή για να μολύνει ένα κυβικό μέτρο χώμα και 400 κυβικά μέτρα νερού! Αν και η ανακύκλωση μπαταριών δεν αποδίδει άμεσα οικονομικά, μας προστατεύει από τέτοιους κινδύνους.

5 μπουκάλια = 1 μπουφάν! Εκτός από το ότι αυξάνουν τον όγκο των σκουπιδιών εάν δεν «τσαλακωθούν» (έχει υπολογιστεί ότι ο όγκος που καταλαμβάνουν κάθε ένα είναι 2,5 φορές το βάρος τους) θα χρειαστεί να περάσουν 400 – 500 χρόνια πριν αρχίσουν να αποσυντίθενται. Αντίθετα, ανακυκλώνοντας μισό κιλό ΡΕΤ πλαστικά μπουκάλια, εξοικονομεί κανείς ενέργεια αντίστοιχη με 12.000 ΒΤU . Η διαδικασία για την ανακύκλωση τους είναι η εξής! Χωρίζονται ανά είδος (PET , PVC, PP), πλένονται και κομματιάζονται. Από τις νιφάδες κατασκευάζονται διάφορα προϊόντα: από νέα πλαστικά μπουκάλια έως ύφασμα, επένδυση μαξιλαριών και μπουφάν. έχει υπολογιστεί ότι πέντε πλαστικά μπουκάλια είναι αρκετά για την επένδυση ενός μπουφάν, 25 για ένα φλις παλτό ή 26 μπουκάλια για να φτιαχτεί ένα κοστούμι από πολυεστέρα.

Πάνα μιας χρήσης: 15 δέντρα ανά παιδί Μπορεί να είναι πρακτική αλλά με πολύ υψηλό κόστος. Και δεν μιλάμε μόνο για το οικονομικό κόστος (που μπορεί να ξεπεραστεί τα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί), αλλά για το περιβαλλοντικό. Έχει υπολογισθεί ότι για κάθε παιδί χρειάζονται πάνω από 5.000 πάνες μιας χρήσης, ποσότητα που απαιτεί την θυσία 15 δέντρων! Ένα εκατομμύριο δέντρα κόβονται παγκοσμίως κάθε χρόνο μόνο για πάνες μιας χρήσης. Από την άλλη, είναι τα σκουπίδια που «φουσκώνουν» τον συνολικό όγκο απορριμμάτων, καθώς οι πάνες που χρησιμοποιεί ένα και μόνο παιδί στην ανάπτυξη του ξεπερνούν σε βάρος τον ένα τόνο.

Ένα σπίτι «παράγει» 7,7 κιλά τετραπάκ ετησίως Οι συσκευασίες από τετραπάκ κατακτούν όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς, καθώς είναι αρκετά εύχρηστες, τόσο για τις εταιρίες, όσο για τους καταναλωτές. Υπολογίζεται ότι μια οικογένεια σε ένα χρόνο καταναλώνει 300 λίτρα γάλα και «παράγει» σκουπίδια τετραπάκ βάρους 7,7 κιλών. Αν και ελαφρύ, μαλακό και ταυτόχρονα ανθεκτικό, το τετραπάκ αποτελεί πραγματικό εφιάλτη για οποιοδήποτε σύστημα ανακύκλωσης. Καθώς αποτελείται κατά 77% από χαρτί, 18% από πλαστικό και 5% από αλουμίνιο, η ανακύκλωση του απαιτεί τον διαχωρισμό των διαφορετικών υλικών, πράγμα που καθιστά ιδιαίτερα δαπανηρό το κόστος της. Σε κάποιες περιπτώσεις οι ίδιες οι εταιρίες που παράγουν τη συσκευασία αναλαμβάνουν και την ανακύκλωση, φτιάχτοντας νέα συσκευασία.

300 εκατ. ευρώ το χρόνο γίνονται … σακούλες Παράγωγο του πετρελαίου και σύμβολο της κοινωνίας μιας χρήσης, η πλαστική σακούλα έχει κατακλύσει τη ζωή μας. Πάνω από 60.000 τόνοι πλαστικού μιας χρήσης καταναλώνονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Η παραγωγή τους υπολογίζεται ότι στοιχίζει περίπου 300 εκατ. ευρώ, δηλαδή 5 ευρώ το κιλό. Πολλαπλάσιο είναι το κόστος τους από τη στιγμή που θα πεταχτούν. Αυξάνουν τον όγκο των σκουπιδιών, η διαχείριση τους είναι δύσκολη, ενώ μια πλαστική σακούλα χρειάζεται από 100 έως 400 χρόνια για να διαλυθεί, αφού ταφεί. Επιπλέον, δυσκολεύει την αποσύνθεση και των απορριμμάτων οργανικής προέλευσης, που περιέχει. Ειδικά όταν οι πλαστικές σακούλες πέφτουν στη θάλασσα είναι πολύ επικίνδυνες. Δεν είναι μόνο η ρύπανση – προκαλούν τον θάνατο χελωνών και ψαριών. Και μη νομίζετε ότι είναι δωρεάν: έρευνα του συνδέσμου των σουπερ μαρκετ αναφέρει ότι η αχρέωτη διανομή της πλαστικής σακούλας επιβαρύνει 0,3% την τελική τιμή. Ο βασικός στόχος είναι η μεγάλη μείωση της χρήσης της. Από ‘κει και πέρα η εκ νέου χρησιμοποίηση, η ξεχωριστή συλλογή και η ανακύκλωση (παρ’ ότι κοστίζει αρκετά) αποτελούν καλύτερες επιλογές από το πέταγμα στο σωρό.

Για κάθε τόνο χαρτιού, γλιτώνεις 32.000 λίτρα νερό Η έκρηξη των εντύπων κατακλύζει το σπίτι μας με χαρτί κάθε είδους. Μπορεί πολλά απ’αυτά (ειδικά τα διαφημιστικά) να δίνονται δωρεάν, το πραγματικό κόστος του χαρτιού όμως είναι πολύ μεγάλο. Το ποσό, γίνεται κατανοητό όταν δούμε τι κερδίζουμε από την ανακύκλωση του. Για κάθε τόνο χαρτιού που ανακυκλώνουμε, λοιπόν, σώζουμε 17 δέντρα, 32.000 λίτρα νερού, δύο βαρέλια πετρελαίου και 4.100 κιλοβατώρες ηλεκτρικού ρεύματος, ικανού να καλύπτει τις ανάγκες ενός σπιτιού για πέντε μήνες. Σημαντική είναι και η εξοικονόμηση αερίων του θερμοκηπίου (πάνω από 74%), καθώς και η μείωση του όγκου των απορριμμάτων. Ένας τόνος από υψηλής ποιότητας ανακυκλωμένο χαρτί μπορεί να αντικαταστήσει τρεις τόνους ξύλο για χαρτί. Δυστυχώς, όμως, τα περισσότερα περιοδικά που κυκλοφορούν σήμερα στην Ελλάδα δεν χρησιμοποιούν ανακυκλωμένο χαρτί. Ταυτόχρονα, στην προσπάθεια για ιλουστρασιόν εκτυπώσεις περνούν το χαρτί με επικάλυψη καολίνης, η οποία περιέχει άργιλο. Ο άργιλος όμως δυσκολεύει την ανακύκλωση, καθώς δημιουργεί σβώλους και δίνει κακής ποιότητας ανακυκλωμένο χαρτί.

5 λεπτά για να αδειάσει, 200 χρόνια για να λιώσει Χρησιμοποιούμε ένα ποτηράκι για ένα λεπτό και αυτό κάνει 200 χρόνια να λιώσει! Μάλλον δεν συμφέρει… Αλλά καθώς τα φαστ φουντ, το φαγητό «παραγγελία απ’έξω» και το φαγητό στο πόδι επεκτείνονται, τα πλαστικά πιατάκια, ποτηράκι, μαχαιροπήρουνα και κάθε είδους σκεύη μιας χρήσης γίνονται πια συνώνυμα της καθημερινότητας. Φτιαγμένα συνήθως από πολυστυρένιο, αποτελούν μεγάλο μέρος του συνολικού όγκου των πλαστικών απορριμμάτων και είναι εξίσου δύσκολο να διαλυθούν.

Το 1/3 των σκουπιδιών μας είναι κομπόστ Φλούδες από φρούτα, λαχανικά και κάθε είδους υπολείμματα φαγητού πέφτουν «χύμα» στον σκουπιδοτενεκέ μας, φτάνοντας το 35% – 50% του συνόλου των σκουπιδιών μας. Τα οργανικά σκουπίδια αποτελούν έτσι ένα μεγάλο μέρος του όγκου των αποβλήτων που κατευθύνονται για ταφή. Όπως ανακατεύονται με τα άλλα απορρίμματα, δυσκολεύουν την ανακύκλωση. Απεναντίας, εάν έπεφταν σε ξεχωριστό κάδο ή (ακόμα καλύτερα) εάν συλλέγονταν σε ειδικούς κάδους κομποστοποίησης σε κάθε σπίτι, θα μπορούσαν να μας δώσουν πολύ καλό κομπόστ, κατάλληλο για επιχωματώσεις και καλλιέργειες.

Ελαφρός Γιάννης, «Το «πορτρέτο» των σκουπιδιών μας», περιοδικό «Κ» της Καθημερινής, τ.χ. 195, 25 Φεβρουαρίου 2007, σ. 20 -26

KE@N

Advertisements

4 Σχόλια to "Σκουπίδια και λύσεις"

Απλές, μικρές, χρήσιμες πρακτικές συμβουλές. Δε χρειάζεται τίποτε παραπάνω. Μικρές αλλαγές…

Τελευταία (εδώ και κάτι μήνες) άρχισα να ευαισθητοποιούμαι περισσότερο και άρχισα να ξεχωρίζω τα σκουπίδια και τα πάω για ανακυκλωθση. Δεν είναι περίπλοκο, είναι απλό και ο καθένας μας μπορεί να το κάνει.
Το ίδιο θα πρέπει να γίνει και με τα μικρά παιδιά, να μαθαίνουνε (και απο το σχολείο)πως μπορούν να βοηθήσουν για ενα καλύτερο περιβαλλον και να τους γίνει συνήθειο.

Καλησπέρα σας… τις προάλλες είχα πάει σε ένα σούπερ μάρκετ και ανακάλυψα με μεγάλη μου χαρά πως είχαν ανεφοδιαστεί με ανακυκλώσιμες σακούλες απορρημάτων.
Πιστεύω ότι κάθε μέρα που περνάει, γίνεται και ένα βήμα για την προστασία του περιβάλλοντος. Αρκεί να μείνουμε όλοι ή οι περισσότεροι στις πρώτες γραμμές.

ΣΤΟ PDF ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ, ΜΕ ΟΔΗΓΙΕΣ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΔΕ ΔΙΑΒΑΣΑ ΠΟΥΘΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΙ ΩΣ ΕΚΤΟΥΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΤΩΝ ΖΩΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ.
ΔΕ ΣΥΓΚΙΝΕΙ ΤΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ Η ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑ ΜΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΓΙ ΑΥΤΟ Κ. ΖΕΡΕΦΟΥ;
ΟΥΤΕ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ; ΟΥΤΕ ΟΙ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ Κ. ΠΑΤΣΑΟΥΙ & IPCC ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΕΜΑ, ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΗΣ ΚΡΕΟΦΑΓΙΑΣ ΚΑΙ Ι.Χ.?

ΚΑΝΕΙΣ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΔΥΟ ΚΥΡΙΟΥΣ, ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΗ,
ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΥ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΕΝ ΔΙΚΑΙΩ!
ΠΑΤΣΑΟΥΙ: «ΜΗ ΤΡΩΤΕ ΚΡΕΑΣ, ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΕΡΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΕΣ ΣΑΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ»: ΑΠΟ IPCC O.H.E.
http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_
kathglobal_20_20/01/2008_219089

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

ΣΩΣΤΕ ΤΗ ΓΑΥΔΟ – ΣΩΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Υπογράψτε την έκκληση στον Επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο στη Yoga Γέλιου

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ 2009 ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ!

Επικοινωνία

Στείλτε μας μήνυμα στο earthhourhellas παπάκι gmail τελεία com

29.03.08 Φωτογραφιες ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ

Copyright

Creative Commons License
Το υλικό σε αυτό το ιστολόγιο υπόκειται στην εξής άδεια χρήσης: Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Greece License.

Αρχείο

Αύγουστος 2008
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Ιον.   Σεπτ. »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ημερα της πανγαιας

Στατιστικά

Powered by:::

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: