Earth Hour Hellas

Κόψτε το κρέας για να σώσετε τον πλανήτη!

Posted on: Σεπτεμβρίου 8, 2008

Αφιέρωσε πέντε λεπτά από το χρόνο σου και δες τι αλλαγή μπορείς να κάνεις. Ο καθένας από εμάς είναι μία σταγόνα. Όλοι μαζί φτιάχνουμε τον ωκεανό!

Μια και η επανάληψη είναι μήτηρ της μαθήσεως, αντιγράφουμε από ΤΑ ΝΕΑ online το παρακάτω άρθρο (αν είστε ανυπόμονοι να το διαβάσετε κάντε κλίκ εδώ, διαφορετικά θα το βρείτε λίγο πιο κάτω στην παρούσα σελίδα).

Το σχόλιό μας είναι το εξής.

Το θέμα της κατανάλωσης κρέατος έχει πολλές διαστάσεις. Μία από αυτές είναι και η συμβολή του στο φλέγον ζήτημα των κλιματικών αλλαγών και σε αυτή επικεντρώνεται και η αρθρογράφος των ΝΕΩΝ. Πρόκειται για ακόμη μία ανθρωποκεντρική προσέγγιση, που αφήνει εκτός προβληματισμού το κατά πόσον είναι ηθικό να σκοτώνουμε ζώα για να τέρψουμε την όρεξή μας.

Όντας χορτοφάγοι οι ίδιοι, έχουμε δεχθεί πολλές φορές ως αντεπιχειρήμα ότι οι άνθρωποι έχουν φτιαχτεί για να τρώνε κρέας.  Σε αυτό απαντάμε αφενός ότι πρωταρχικό χαρακτηριστικό του ανθρώπινου είδους, αυτό που μας καθιστά υπεύθυνους για τις επιλογές μας εν αντιθέσει με τα υπόλοιπα είδη αυτού του πλανήτη, είναι η ελεύθερη βούληση. Βέβαια αυτή είναι μία φιλοσοφική- οντολογική συζήτηση που πιστεύουμε μας ενδιαφέρει όλους. Και αφετέρου, στις δυτικές κοινωνίες, δεν μιλάμε πλέον για ικανοποίηση βασικών αναγκών επιβίωσης, αλλά καθημερινή υπέρ-κατανάλωση κρέατος και των προϊόντων του.

Όσον αφορά στο θέμα της ηθικής, αρκεί να ερευνήσει κανείς τους τρόπους μεταχείρησης των ζώων πoυ καταλήγουν στο πιάτο μας, στην γκαρνταρόμπα μας, ή στην καλύτερη περίπτωση ως τα αγαπημένα μας κατοικίδια, για να έρθει αντιμέτωπος με την δυσάρεστη και απάνθρωπη αλήθεια. Ο γνωστός ηθοποιός Χοακίν Φοίνιξ είναι αφηγητής του σχετικού ντοκυμαντέρ Earthlings- Μake the Connection (Γήινοι- κάντε την σύνδεση), το οποίο μπορείτε να προσπαθήσετε να παρακολουθήσετε με ελληνικούς υπότιτλους εδώ (σιγουρέψτε ότι το κουμπί είναι πατημένο έτσι ώστε να μπορείτε να δείτε τους υπότιτλους).

Ας κάνει ο καθένας από εμάς ότι μπορεί, έτσι ώστε αυτή η σκληρότητα που επιλέγει να εκφράζει ο άνθρωπος (που επιλέγουμε) να μετουσιωθεί σε σεβασμό για κάθε τι ζωντανό.

Μετά από αυτή την πληροφόρηση, η προειδοποίηση της διεθνούς οργάνωσης ερευνών για το περιβάλλον Worldwatch Ιnstitute δεν είναι υπερβολική, αλλά ατελής: «Η ανθρώπινη όρεξη για σάρκα φέρει μερίδιο ευθύνης για όλες τις περιβαλλοντικές βλάβες που απειλούν σήμερα το μέλλον της ανθρωπότητας: την αποψίλωση, τη διάβρωση του εδάφους, την έλλειψη πόσιμου νερού, τη μόλυνση της ατμόσφαιρας και του υδροφόρου ορίζοντα, την κλιματική αλλαγή, την απώλεια της βιοποικιλότητας, τις κοινωνικές ανισότητες, την αποσταθεροποίηση κοινοτήτων και την εξάπλωση ασθενειών». Εμείς προσθέτουμε και την ανηθικότητα.

Tο ζήτημα εδώ δεν είναι να δημιουργήσουμε ενοχές, αλλά θέσει ο καθένας από εμάς στον εαυτό του το εξής ερώτημα:

Τι επιλέγουμε με βάση την ελεύθερη βούληση που διαθέτουμε ως είδος και την αγάπη που όλοι έχουμε στις καρδιές μας;

Διαβάστε εδώ σχετική καταχώρηση μας- αντίδοτο αισιοδοξίας!

Η πρότασή μας δεν αφορά στη ριζική αλλαγή της καθημερινότητάς μας, αλλά στο να παίρνουμε ενημερωμένες αποφάσεις και να μη συμμετέχουμε σε καταστάσεις που δεν μας εκφράζουν λόγω άγνοιας.  Μικρές κινήσεις- και μικρά βήματα- όταν γίνονται με μαζικότητα μπορούν να κάνουν την διαφορά.

Ιδού και το άρθρο από ΤΑ ΝΕΑ:

Περιορίστε το κρέας και σώστε τον πλανήτη! Αυτό είναι το μήνυμα του Ρατζέντρα Πατσάουρι, επικεφαλής της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή. Τα στοιχεία άλλωστε είναι σαφή: το κρέας συνεισφέρει περισσότερο στο φαινόμενο του θερμοκηπίου απ΄ ό,τι όλα τα μέσα μεταφοράς μαζί.
Όπως επεσήμανε ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης δρ Πατσάουρι, η παραγωγή κρέατος ευθύνεται για ένα 18% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου- το αντίστοιχο ποσοστό ευθύνης για τις μεταφορές δεν ξεπερνά το 13%. Όταν μιλάμε για παραγωγή κρέατος, όμως, αναφερόμαστε σε όλο τον κύκλο της παραγωγής:

την αποψίλωση δασών ώστε να δημιουργηθεί καλλιεργήσιμη γη και βοσκοτόπια,

την παραγωγή και τη μεταφορά λιπασμάτων,

την παραγωγή ζωοτροφών,

τη χρήση αγροτικών μηχανημάτων και οχημάτων…

Εάν προσθέσουμε σε όλα αυτά, το μεθάνιο που εκπέμπουν αγελάδες και πρόβατα διά της… αποβολής αερίων, και συνυπολογίσουμε ότι το μεθάνιο είναι ένα αέριο του θερμοκηπίου 23 φορές πιο δραστικό απ΄ ό,τι το διοξείδιο του άνθρακα, η προειδοποίηση της διεθνούς οργάνωσης ερευνών για το περιβάλλον Worldwatch Ιnstitute παύει να ακούγεται υπερβολική: «Η ανθρώπινη όρεξη για σάρκα φέρει μερίδιο ευθύνης για όλες τις περιβαλλοντικές βλάβες που απειλούν σήμερα το μέλλον της ανθρωπότητας: την αποψίλωση, τη διάβρωση του εδάφους, την έλλειψη πόσιμου νερού, τη μόλυνση της ατμόσφαιρας και του υδροφόρου ορίζοντα, την κλιματική αλλαγή, την απώλεια της βιοποικιλότητας, τις κοινωνικές ανισότητες, την αποσταθεροποίηση κοινοτήτων και την εξάπλωση ασθενειών».

Χορτοφάγος

Ο δρ Πατσάουρι, ο οποίος επανεξελέγη πρόσφατα πρόεδρος της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για μια δεύτερη εξαετή θητεία, δεν υιοθετεί τόσο οξείς τόνους. Επισημαίνει ωστόσο πως είναι συγκριτικά πιο εύκολο να αλλάξει κανείς διατροφικές συνήθειες απ΄ ό,τι να αλλάξει τις μεταφορικές του συνήθειες. Και συμβουλεύει: «Αρχικά, κόψτε το κρέας μια φορά την εβδομάδα και στη συνέχεια, περιορίστε το ακόμα περισσότερο». Ο ίδιος ο Ινδός οικονομολόγος είναι χορτοφάγος, για ευνόητους λόγους ωστόσο (έχει ήδη αρχίσει να δέχεται πυρά από τις βιομηχανίες παραγωγής κρέατος) απέφυγε να συστήσει πλήρη αποχή από το κρέας. Σύμφωνα πάντως με την «Οbserver», οι γεωφυσικοί Γκάιντον Έσελ και Πάμελα Μάρτιν από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου έχουν υπολογίσει πως ένας άνθρωπος που αλλάζει τις διατροφικές του συνήθειες και γίνεται χορτοφάγος συνεισφέρει περισσότερο στον πόλεμο εναντίον της κλιματικής αλλαγής απ΄ ό,τι αν γύριζε οριστικά την πλάτη στο αυτοκίνητο 4 x 4 και άρχιζε να κυκλοφορεί με υβριδικό. Ο λόγος ξανά στα στοιχεία: ο μέσος κάτοικος του πλανήτη καταναλώνει 43 κιλά κρέατος τον χρόνο. Για να παραχθεί ένα κιλό κρέας, πρέπει να εκλυθούν στην ατμόσφαιρα 36,4 κιλά διοξειδίου του άνθρακα. Μόνο μέσω της κατανάλωσης κρέατος, λοιπόν, «φορτωνόμαστε» κάθε χρόνο την εκπομπή 1.565 κιλών διοξειδίου του άνθρακα. Είναι σαν να αφήσουμε μια λάμπα 100 Watt να καίει ασταμάτητα επί 2 χρόνια. Εκτός αυτού, ειδικά το κόκκινο κρέας ενοχοποιείται για μια σειρά προβλημάτων υγείας.

Η κρεατοφαγία σε αριθμούς

140 γραμμάρια κρέατος καταναλώνει καθημερινά ο μέσος Έλληνας. Πριν από 35 χρόνια, η μέση κατανάλωση δεν ξεπερνούσε τα 35 γραμμάρια

60 γραμμάρια (κόκκινου) κρέατος την εβδομάδα είναι το όριο που θέτει η μεσογειακή διατροφή

ΤΟ 30% της επιφάνειας της Γης που δεν καλύπτεται από πάγους συμμετέχει άμεσα ή έμμεσα στην παραγωγή κρέατος

ΤΟ 18% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μπορεί να αποδοθεί στην παραγωγή κρέατος

ΤΟ 13% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σχετίζεται με τις μεταφορές

990 λίτρα νερού απαιτούνται για να παραχθεί ένα λίτρο γάλα

1κιλό διοξειδίου του άνθρακα εκλύεται όταν παράγεται ένα μπιφτέκι ταχυφαγείου

36,4 κιλά διοξειδίου του άνθρακα εκπέμπονται στη διάρκεια της παραγωγής ενός κιλού κρέατος, σύμφωνα με πρόσφατη ιαπωνική μελέτη. Το μέσο ευρωπαϊκό αυτοκίνητο εκπέμπει 36,4 κιλά διοξειδίου του άνθρακα κάθε 250 χιλιόμετρα

100 κιλά μεθανίου εκπέμπει κάθε χρόνο η μέση αγελάδα. Το μεθάνιο είναι αέριο του θερμοκηπίου, 23 φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα. 100 κιλά μεθανίου λοιπόν ισοδυναμούν με 2.300 κιλά διοξειδίου του άνθρακα- για την εκπομπή τους, πρέπει να οδηγήσετε 12.550 χιλιόμετρα

7 κιλά σιτηρών χρειάζονται για να παραχθεί ένα κιλό κρέας

1.500.000.000 αγελάδες και ταύροι εκτιμάται ότι υπάρχουν σε ολόκληρο τον κόσμο. Παράγουν τα δύο τρίτα της αμμωνίας παγκοσμίωςη αμμωνία θεωρείται το βασικό αίτιο της τοξικής βροχής

456.000.000 τόνους κρέατος, σχεδόν διπλάσια ποσότητα σε σύγκριση με το 2001, αναμένεται να καταναλώνουμε έως το 2050. Το 1961, η συνολική παγκόσμια προσφορά κρέατος δεν ξεπερνούσε τα 71 εκατομμύρια τόνους

Πηγή ΤΑ ΝΕΑ online 08.09.08 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Κίττυ Ξενάκη

Advertisements

2 Σχόλια to "Κόψτε το κρέας για να σώσετε τον πλανήτη!"

Όπως ακριβώς ο Γκάντι ΔΕΝ πείραξε το μοχθηρό σύστημα των καστών, έτσι και ο Πατσάουρι αποσιωπά ΔΟΛΙΑ τα 400.000.000 αγελάδες στην Ινδία, όπως και το ότι η εντατικοποίηση της κτηνοτροφίας ΔΕΝ οφείλεται στους κτηνοτρόφους, αλλά στα ‘αυξάνεσθε και ερημοποιήστε’ ιερατεία, που από απληστεία για υπερκαταναλωτισμό και μισθοφόρους, 7πλασίασαν τον πληθυσμό της Γης τα τελευταία 200 χρόνια, με τη σποροφαγία…
Καταδίκη φανατικών χορτοφάγων «ακρίδων» που πέθαναν το μωρό τους με υποθρεψία, στερώντας του το μητρικό γάλα…:
http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/us_and_americas/article1769384.ece

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΣΩΣΤΕ ΤΗ ΓΑΥΔΟ – ΣΩΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Υπογράψτε την έκκληση στον Επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο στη Yoga Γέλιου

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ 2009 ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ!

Επικοινωνία

Στείλτε μας μήνυμα στο earthhourhellas παπάκι gmail τελεία com

29.03.08 Φωτογραφιες ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ

Earth Hour 2008 Aegina Greece

Περισσότερες φωτογραφίες

Copyright

Creative Commons License
Το υλικό σε αυτό το ιστολόγιο υπόκειται στην εξής άδεια χρήσης: Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Greece License.

Αρχείο

Σεπτεμβρίου 2008
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Αυγ.   Οκτ. »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

ημερα της πανγαιας

Στατιστικά

Powered by:::

Αρέσει σε %d bloggers: