Earth Hour Hellas

Μίνι πυρηνικοί αντιδραστήρες προτείνονται ως μέσο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης!

Posted on: Νοέμβριος 26, 2008

Το άρθρο είναι του Νίκου Αθανασόπουλου και βρίσκεται αναρτημένο στο ολοκαίνουργιο ιστολόγιό του Παρατηρητήριο Γη. Καλή αρχή και έμπvευση!

“Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία[…] ο αντιδραστήρας θα έχει ύψος μόλις 1,5 μέτρο, γι’ αυτό θα μπορεί να τοποθετηθεί και να θαφτεί μέσα στο υπέδαφος, ενώ θα μπορεί να μεταφερθεί πολύ εύκολα και σε απομακρυσμένες περιοχές.”

“Ο «Υπερίων» (Hyperion) θα έχει τη δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 25MW και επιπροσθέτως θερμικής ενέργειας 70MW. Η κατασκευάστρια εταιρεία υπολογίζει ότι κάθε μίνι – αντιδραστήρας θα μπορεί να τροφοδοτεί 10.000 νοικοκυριά στις ΗΠΑ και το κόστος κατασκευής του θα φτάνει τα 20 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι η παραγωγή ενέργειας παντού, με κόστος μόλις 10 σεντ (αμερικανικού δολαρίου) ανά κιλοβατώρα.”

“Η Hyperion Power Generation σχεδιάζει την περίοδο 2013 – 2023 να έχει κατασκευάσει και πουλήσει 4.000 μίνι – αντιδραστήρες.”

“Η εταιρεία σημειώνει επιπλέον, ότι οι μίνι – αντιδραστήρες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για χρόνια χωρίς πρόβλημα. Μόλις μετά από πέντε χρόνια θα χρειαστεί ν’ αλλαχθούν, σ’ αντίθεση με τους μεγάλους πυρηνικούς αντιδραστήρες που απαιτούν συχνό έλεγχο και αντικατάσταση.”

από την Καθημερινή-Αφιέρωμα-Οικολογία

Η εταιρία υποστηρίζει ότι τα απόβλητα δεν είναι πολλά και ότι είναι εφικτό να εξασφαλίσει την ασφαλή τοποθέτηση  τους. Αυτό που αναρωτιέμαι είναι που θα τα τοποθετηθούν τα ισότοπα του Ουρανίου που θα παράγονται από αυτήν την διαδικασία? Αυτό το σημείο δεν θα βρίσκεται κάπου επάνω στον πλανήτη Γη?

Σκεφτείτε το εξής, το 2023, σύμφωνα με τους στόχους της εταιρίας, θα υπάρχουν 4000 αντιδραστήρες. Για να απλοποιήσω το παράδειγμα θα δεχτώ ότι αρχίζουν να λειτουργούν, όλοι μαζί, εκείνη τη χρονιά (πράγμα που φυσικά δεν μπορεί να ισχύει!).

Το 2028 θα κάνει την πρώτη συγκομιδή αποβλήτων, που για την πιο αισιόδοξη πρόβλεψη θα είναι περίπου 200 Kg ισότοπο ουρανίου (U235) για κάθε μίνι-αντιδραστήρα. Σύνολο για το 2028, 800.000 Kg ή 800 tn.

Το ισότοπο U235 έχει μέση διάρκεια ζωής 7 εκατ. χρόνια. Πιστεύω πως δεν χρειάζεται να κάνω τους υπολογισμούς για την επόμενη πενταετία και την επόμενη και την επόμενη.

Φαίνεται λοιπόν ότι αυτή η λύση δεν είναι και τόσο καθαρή. Απλά αλλάζουμε την εστία της μόλυνσης, σε μια λιγότερο ορατή μορφή αλλά με ισχυρότερες παρενέργειες στην βιόσφαιρα της Γης. Συνεχίζω να αναρωτιέμαι, γιατί αυτά τα 20 εκατ. να μην επενδυθούν σε παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας από “ήπιες μορφές ενέργειας”.

Πρέπει να συνειδητοποιησουμε οτι δεν είναι η Γη που κινδυνεύει απο την συνεχιζόμενη μόλυνση του περιβάλλοντος, αλλά ο ανθρωπινός πολιτισμός. Η Γη, πιθανότατα, θα συνεχίσει να υπάρχει σαν ένας ακόμα πλανήτης με αφιλόξενο κλίμα στο ηλιακό σύστημά (βλ. Αφροδιτη, Διας κτλ). Ο ανθρωπινος πολιτισμός όμως, δεν μπορεί να επιβιώσει σε έναν αφιλόξενο πλανήτη.

‘Η μάλλον μπορεί, αν δημιουργήσει τεχνητό περιβάλλον, μέσα σε γυάλινους θολούς με εργαστηριακά κατασκευασμένο οξυγόνο και νερό, με πόλεις στοιβαγμένων εκατομμυρίων και αλλα τέτοια όμορφα.

Στον αντίποδα, βέβαια, επιλέγοντας ΑΠΕ ξεκινάμε ολα αυτά που απο πολλούς θεωρούνται γραφικά και ουτοπικά. Ξεκινάει μια εποχή απεξάρτησης από παλιές συνήθειες, μόλυνσης και αλόγιστης εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων. Μια εποχή στην οποία ο καθένας θα έχει την δυνατότητα να παράγει την ενέργεια που χρειάζεται και σαν συνέπεια θα πρέπει να είναι ικανός να την διαχειρίζεται ορθότερα. Τα πάρκα δεν μπορούν να προσφέρουν λύση, ειναι αλήθεια. Η ενέργεια που παράγουν δεν φτάνει για τις καταναλώσεις που έχουν οι πόλεις σήμερα.  Όμως οι ΑΠΕ σε οικιακό ή συνοικιακό επίπεδο μπορούν να αποδώσουν ικανοποιητικά.

Τότε μόνο θα μπορέσουμε πλέον να μιλάμε για μια βιώσιμη Γη. Μια Γη με καθαρό αέρα, με καθαρό νερό, με ικανοποιητική ποσότητα ενέργειας για όλους. Τότε θα μπορούμε να μιλάμε για βιώσιμη ανάπτυξη και κατανάλωση. Τότε είναι που θα έχουμε περάσει σε ένα νέο επίπεδο συνειδητοποίησης των πραγμάτων.

Στο ερώτημα πως θα γίνουν ολα αυτά, η απάντηση ειναι μια και διαχρονική…

ΓΙΝΕ Η ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΥ ΘΕΣ ΝΑ ΔΕΙΣ!

ΜΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙΣ ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ.

Η ΑΝΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΝΟΧΗ.

Πηγή: Οbearth

To ερώτημα που δημιουργείται είναι γιατί ο δημοσιογράφος της Καθημερινής ουσιαστικά διαφημίζει τους πυρηνικούς αντιδραστήρες, ξεχνώντας να βάλει τον όρο πυρηνικοί στον τίτλο του άρθρου του, ενώ καμία βαρύτητα δεν δίνει στα θανατηφόρα και μολυσματικά απόβλητα τους. Το τι θα γίνουν οι αντιδραστήρες μετά τα πέντε έτη, επίσης είναι ερώτημα ανάξιο έρευνας και απάντησης. Συνεχίζοντας την αντιγραφή από το ιστολόγιο Obearth, έρχεται και η απάντηση:

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

ΣΩΣΤΕ ΤΗ ΓΑΥΔΟ – ΣΩΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Υπογράψτε την έκκληση στον Επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο στη Yoga Γέλιου

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ 2009 ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ!

Επικοινωνία

Στείλτε μας μήνυμα στο earthhourhellas παπάκι gmail τελεία com

29.03.08 Φωτογραφιες ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ

Copyright

Creative Commons License
Το υλικό σε αυτό το ιστολόγιο υπόκειται στην εξής άδεια χρήσης: Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Greece License.

Αρχείο

Νοέμβριος 2008
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Οκτ.   Δεκ. »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

ημερα της πανγαιας

Στατιστικά

Powered by:::

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: